Ekologiskt eller konventionellt, eller både och?

Alldeles nyss landade Pågens allra första ekologiska bröd i brödhyllorna. En efterlängtad lansering för oss på Pågen. Vi är många stolta bagare på Pågen som jobbat hårt för att det här ska bli verklighet, inte minst eftersom det är ett ekologiskt levain vi lanserar – det vill säga ett surdegsbröd med längre liggtid och mycket smak och karaktär. Det har ställt speciella krav på ett stort bageri som vårt, men vi är verkligen nöjda med resultatet. Brödet, Matildas ekologiska levain, är uppkallat efter Matilda Påhlsson som tillsammans med sin man Anders Påhlsson grundade Pågen 1878.

Efterfrågan på ekologisk mat har ökat lavinartat det senaste året. Under förra året steg efterfrågan med 38% enligt siffror från KRAV. Vi vet också att efterfrågan drivs av en ökad hälsomedvetenhet, men också att hälsobegreppet blir allt mer holistiskt och innefattar en rad olika dimensioner, både kropp, själ, och klimat- och hållbarhetsmedvetenhet. De som har hakat på ekotrenden har ofta en önskan om att produktionen ska ske utan onaturliga tillsatser. Därför är Pågens ekologiska levain bakade på traditionellt vis med en kort ingredienslista och bakat på surdeg. Precis som när Matilda började baka bröd på Pågen för 137 år sedan.

Hur tänker vi på Pågen kring ekologiskt? Vi vill kunna erbjuda både och – det vill säga både bröd bakat på ekologisk spannmål, och bröd bakat på vanlig, svensk spannmål. Vi tycker nämligen det är viktigt att alla ska kunna hitta ett bröd som passar dem. Det betyder att vi som Sveriges största bageri ska kunna erbjuda allt från osötade fullkornsbröd till sötare njutningsbröd, att man ska kunna välja mellan nyckelhålsmärkt eller inte, om man gillar stora frön eller mer finmalt, dinkel, råg, vete, russin eller inte, och så vidare. Och nu kan även den som vill hitta ett ekologiskt alternativ i brödhyllan, vilket vi saknat.

Experter menar att ekologisk produktion har både för- och nackdelar ur hållbarhetssynpunkt. Medan mindre användning av bekämpningsmedel är bra för miljön kan till exempel klimatutsläppen bli större eftersom maskiner måste användas i större grad och ofta krävs större odlingsyta för likvärdig avkastning. Naturgödsling är också svårare att ”dosera rätt” än konstgödsel. För oss som stort bageri är det viktigt att kunna erbjuda ett ekologiskt alternativ, men också att påverka så att det svenska lantbruket i ett globalt perspektiv, fortsätter att vara ett bra alternativ ur miljösynpunkt. Vi köper så gott som all vår spannmål från bönder i vårt närområde som vi har långsiktiga samarbeten med. I ett globalt perspektiv är svensk odling redan nu ganska miljövänlig, men vi ställer högre krav på vissa områden. Till exempel undviker vi slamgödsling eftersom det kan sprida kemikalier på åkrarna, och vi begränsar också användningen av stråförkortningsmedel.

Och vi försöker i alla lägen vara tydliga i vår märkning, så att du själv kan välja ett bröd som passar dig och din familj. Vi hoppas att det nu blir ännu enklare för brödälskare därute att äta ekologiskt. Kanske brukar du redan sätta din egen surdeg och baka ditt eget bröd. Men kanske kommer den där regniga måndagsmorgonen, när tiden inte räcker till. Då kan det kännas bra att det finns ett gott, ekologiskt surdegsbröd från Pågen i mataffären på hörnan.

Hoppas du gillar :-)

Heta ämnen

I skafferiet

Kontakt

Berith Apelgren Informatör/Communication Officer
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.