#närodlat

Bakom varje god macka finns en klok bonde.

Bor man i Skåne ser man dem nästan dygnet runt så här års – skördetröskorna. För ett par veckor sedan började skörden på allvar och nu är det bråda tider på gårdarna runt Pågens Lilla Harrie valskvarn. På Farinas spannmålsmottagning tar man emot i stort sett all den spannmål som sedan blir till bröd i våra bagerier. Mjölet vi bakar med kommer nämligen nästan uteslutande från svenska gårdar, de flesta av dem ligger nära våra kvarnar och bagerier i Skåne och Göteborg. Många av ”våra” bönder odlar åt Pågen år efter år, ibland i generationer. Det skapar en speciell relation, men också en stolthet. Det innebär ett särskilt ansvar, det där med att odla råvaran till bröd som ska ätas av små och stora konsumenter runt om i Norden.

Ibland skulle man vilja ta alla LingonGrova-älskare därute i handen, ta med dem på ett gårdsbesök, och visa vilken omtanke och engagemang som krävs för att kunna baka ett gott bröd. Inte minst i skördetid – när många bönder jobbar dygnet runt för att hinna bärga skörden i tid. Så i vinter, när du sätter tänderna i din favoritmacka, gör dina nyårssnittar eller tar en skiva doftande vörtbröd till din jultallrik så tänk på att bakom varje god macka finns inte bara en stolt bagare, utan också en engagerad och klok bonde.

Lämna en kommentar

0 kommentarer

*Obligatoriska fält. Din e-post kommer inte att visas i kommentarsfältet och vi kommer inte att använda din e-post i marknadsföringssyfte.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.