Är barkbrödet på väg tillbaka?

Det är inte så många år sedan vi drygade ut mjölet med bark för att mätta hungriga magar. Barkmjölet hade sina fördelar – träråvaran var närodlad, hållbart producerad - och naturlig. Utmaningen var bara att våra kroppar inte kan tillgodogöra sig cellulosan.

Men nog blir man lite nyfiken på det där barkbrödet? Det ligger i tiden på något sätt. Närodlat, hållbart, bakat på en råvara som det finns gott om. Fiberrikt och fullt av mineraler.

Under ett spännande seminarium som SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ordnade under entreprenörsveckan i Båstad på temat ”Trä till mat” diskuterades hur man på olika sätt i framtiden skulle kunna använda träråvara som föda. Sammanfattningsvis kan man konstatera att det pågår en hel del intressant forskning på området. Även om frågetecknen är många ska det bli spännande att följa utvecklingen.

Om det blir något barkbröd från Pågen framtiden vet vi inte. Men vi är nyfikna på den forskning som bedrivs. Inte minst eftersom vi, liksom alla livsmedelsföretag, behöver tänka till kring vad vi behöver ändra på i framtiden för att kunna bidra till att fler människor kan äta sig mätta.

Vår landsbygdsminister Sven-Olof Bucht satte under ett av sina tal i Almedalen ord på den försörjningsutmaning vi har att hantera: Igår kväll gick 800 miljoner människor och lade sig hungriga. 800 miljoner människor.

Barkbröd är säkert inte hela lösningen, men kanske en liten del?

Heta ämnen

I skafferiet

Kontakt

Berith Apelgren Informatör/Communication Officer
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.