#kretslopp

Kretslopp, returbröd och jästtillverkning

Vi på Pågen tycker att matsvinnet är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna. Därför bryr vi oss om genom att ta ett helhetsgrepp och dagligen arbeta för så mycket återvinning som möjligt i alla delar av ledet, från bageri och ända hem till konsument.

På Pågen jobbar vi med ett kretsloppssystem som vi är väldigt stolta över. Det bröd som inte säljs i butik tar vi med tillbaka till bageriet och återanvänder till jäst. Detta kallar vi för returbröd och det är en del av vårt kretsloppssystem.

Merparten av brödet, tillsammans med bröd som blir över vid bakningen i bageriet, går till återvinning i vårt egna jästeri som ligger vid bageriet, och resten blir djurfoder eller bioetanol. Dvs allt bröd återvinns på ett eller annat sätt.

Produktionen av jäst är unik för Pågen och något vi är lite extra stolta över, då jästen sedan används som ingrediens när nya bröd bakas.

Via länken nedan kan du se hur det går till när våra returbröd blir till jäst för att bakas till nya goda bröd i vårt bageri.

En annan del av vårt kretsloppssystem innefattar att vi också aktivt arbetar för att hjälpa konsumenterna att minska matsvinnet i hemmet genom att uppmana dem att känna, lukta och titta på brödet innan det slängs. Vi ger även tips på hur man kan tillvarata gammalt bröd.

Som en del av detta jobbar vi också kontinuerligt med färskheten – att brödet ska smaka och upplevas färskt så länge som möjligt. Pågen använder inte konserveringsmedel i något matbröd, utan den långa hållbarheten beror helt på att vi har extremt rent i våra bagerier och har strikta hygienregler. Även surdegen bidrar till att hållbarheten ökar och att de upplevs färska längre.

 

Lämna en kommentar

0 kommentarer

*Obligatoriska fält. Din e-post kommer inte att visas i kommentarsfältet och vi kommer inte att använda din e-post i marknadsföringssyfte.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.