Vad är akrylamid?

Akrylamidhalterna i livsmedel har inte sjunkit sedan provtagningar av akrylamid startade 2005. I potatischips och grovt bröd är halterna högre än i övriga Europa. Det är slutsatsen i en ny rapport från Livsmedelsverket.


Akrylamid bildas främst i kolhydratrik mat som hettas upp till höga temperaturer. Exempel på livsmedel med höga halter av akrylamid är potatischips, friterad potatis eller stekt potatis. Men det förekommer även i exempelvis bröd och kaffe.


- I ett stort bageri som Pågens har vi god kontroll över hela bakningsprocessen och ser till att inte baka med för höga temperaturer för att på så sätt hålla nivåerna nere, säger Boel Lagerwall som är kommunikationschef på Pågen.


Fullkornsbröd och rågbröd innehåller något högre halter akrylamid än ljust bröd, men då måste man komma ihåg att den samlade nyttan av att äta fullkorn är betydligt större än den eventuella risk som förekomsten av akrylamid innebär. Livsmedelsverkets råd att äta frukt, grönsaker, och i första hand fullkornsvarianter av spannmålsprodukter och bröd kvarstår (liksom råden att äta mindre av fetare produkter).


2011-2012 gjorde Livsmedelsverket en riktad undersökning av 204 produkter på den svenska marknaden – kaffe, potatischips, pommes frites, grovt bröd, kex, kakor och frukostflingor. Resultatet visar att halterna varierar stort, både inom och mellan de olika livsmedelskategorierna. I de flesta livsmedelskategorier hittades akrylamidhalter över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU. Undersökningen visar att 34 procent av potatischipsen och 18 procent av det mjuka, grova brödet hade halter som låg över normalnivåerna.


- Det betyder inte att man ska sluta äta grovt bröd, tvärtom bedömer vi att nyttan med fullkorn trots detta är större än risken. Däremot är det viktigt att företagen gör allt de kan för att sänka halterna, säger Leif Busk i Livsmedelsverkets pressmeddelande.


Vi på Pågen jobbar löpande med att sänka halterna av akrylamid genom att hela tiden följa upp med egna tester, inte bara på de färdigbakade bröden utan hela vägen ner till den enskilda råvaran. Vi byter ut råvaror där vi ser att det behövs, vi jobbar med recepten och med våra ugnar så de håller en jämn temperatur och vi ser också till att jobba med att manuellt plocka bort de bröd som blivit lite för mörka i bakningen.


För Livsmedelsverkets råd och rekommendationer om akrylamid, läs här: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/Fragor-och-svar-om-undersokningen-av-akrylamid/


För pressmeddelandet och hela rapporten, läs här: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Fortfarande-hoga-halter-akrylamid-i-maten/

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.