Kan jag få i mig akrylamid genom att äta bröd?

Akrylamid är ingenting som tillsätts utan det bildas främst i kolhydratrik mat som hettas upp till höga temperaturer. Exempel på livsmedel med höga halter av akrylamid är potatischips, friterad potatis eller stekt potatis. Men det förekommer även i exempelvis bröd och kaffe.


I ett stort bageri som Pågens har vi god kontroll över hela bakningsprocessen och ser till att inte baka med för höga temperaturer.


Ljust bröd innehåller generellt sett låga nivåer av akrylamid, medan fullkornsbröd och rågbröd innehåller något högre halter, men då måste man komma ihåg att den samlade nyttan av att äta fullkorn är betydligt större än den eventuella risk som förekomsten av akrylamid innebär. Livsmedelsverkets råd att äta frukt, grönsaker, spannmålsprodukter och bröd kvarstår (liksom råden att äta mindre av fetare produkter).

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.