Frågor och svar

Här har vi samlat de frågor som ofta ställs till oss. Om du inte hittar svaret på din fråga, så är du välkommen att höra av dig till oss. 

Bröd & bakning

 • Bakar Pågen glutenfritt bröd?

  För att kunna baka glutenfritt bröd måste man isolera den glutenfria produkten från eventuella andra bageriprodukter som innehåller gluten. Detta med anledning av att vetemjöl gärna “flyger” runt i luften. Vi har i dagsläget inga glutenfria bröd i Pågens sortiment.

 • Hur många överskorpor respektive underskorpor finns det i en påse skorpor?

  Våra skorpor, Pågen Skorpor bakas först som små brödbullar som sedan delas i två halvor och rostas i speciella rostugnar. När de färdiga över- och underskorporna kommer ut ur sina respektive rostugnar blandas de och paketeras i skorppåsar. En skorppåse innehåller därför i princip lika många över- som underskorpor men fördelningen kan variera något.

 • Hur får man in fyllningen i Pågens muffins?

  Krämfyllningen i Pågens fyllda muffins sprutas in i muffinsen genom ett smalt rör.

 • Vad menas med förjäst vetemjöl?

  Förjäst vetemjöl är en slags vetesurdeg eller raskdeg som fått jäsa och sedan torka. Det förjästa vetemjölet bidrar till smaken och hållbarheten på bröden.

 • Varför är Pågens bröd skivade?

  Vi ser det som en god service till dig som konsument att leverera våra bröd färdigskivade. Det är bekvämt och säkrare att slippa plocka fram kniven därhemma för att skiva brödet. För oss på Pågen är det viktigt att lämna god service och underlätta för dig i din vardag.

 • Vad är surdeg?

  Bakning med surdeg har en rad fördelar. Brödet blir saftigare, får längre färskhållning, blir mindre smuligt, får en bättre textur och en rikare arom och syrlig smak. Brödet blir dessutom mindre känsligt för mögelangrepp. När man gör en surdeg blandas vete- och/eller rågmjöl med vatten till en lös deg som får stå och jäsa. I surdegen bildas mjölksyra, ättiksyra och aromatiska ämnen av de naturliga mikroorganismerna som kallas syrabakterier.

 • Vad är raskdeg?

  Att sätta raskdeg är en gammal bagartradition. Raskning är ett bagarord som betyder jäsning. Raskdeg kallar man den fördeg som skall jäsa och senare blandas med övriga ingredienser och mjöl. Raskdeg används för att ge en fylligare smak till brödet.

 • Bakar Pågen med animaliskt emulgeringsmedel?

  Nej, Pågen bakar enbart med vegetabiliskt emulgeringsmedel.

 • Hur bakar ni bröd på Pågen?

  Att baka med kärlek är grunden i allt vi gör. För oss betyder det bland annat att vi väljer råvaror med omsorg, vi bakar med mjöl från egen kvarn, egen jäst, egen sirap och så långt det räcker egen surdeg. Och allt vårt matbröd bakas utan konserveringsmedel. Det bröd som blivit över tar vi hand om och använder i vår egen jästtillverkning. Vi har bakat bröd sedan 1878 och förser idag de nordiska länderna samt Tyskland med färskt bröd – och varje dag upptäcker människor i över 25 länder hur gott det kan vara med svenska skorpor och Gifflar. 


Hållbarhet

 • Hur undviker ni mögel i era bröd?

  Vi är väldigt måna om hygienen i våra bagerier. Med en ren miljö undviker vi mögelsporer i våra bröd. Bakning med surdeg och förjäst vetemjöl bidrar också till längre färskhållning och minskar risken för mögelangrepp.

 • Hur lång hållbarhet har Pågens produkter?

  Hållbarheten på ett livsmedel beror på hur det förvaras, vilken typ av förpackning som används och vid vilken temperatur det lagras. Hållbarheten märker vi ut på förpackningen genom att ange bakdag och bäst före-datum. I originalförpackning och lagrad i rumstemperatur håller våra produkter sig minst till bäst före-datum.

 • Kan man frysa in bröd?

  Det går mycket bra att frysa bröd. Man bör se till att det görs i en väl tillsluten plastpåse av god kvalitet. Det går bra att frysa brödet i Pågens plastpåsar.

 • Hur ska man förvara bröd så att det håller bäst?

  Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur och i en väl försluten plastpåse. Du bör inte förvara ditt bröd i kylskåp, eftersom det åldras snabbare då, d.v.s. brödet blir hårt.

Hälsa

 • Vad är akrylamid?

  Akrylamidhalterna i livsmedel har inte sjunkit sedan provtagningar av akrylamid startade 2005. I potatischips och grovt bröd är halterna högre än i övriga Europa. Det är slutsatsen i en ny rapport från Livsmedelsverket.


  Akrylamid bildas främst i kolhydratrik mat som hettas upp till höga temperaturer. Exempel på livsmedel med höga halter av akrylamid är potatischips, friterad potatis eller stekt potatis. Men det förekommer även i exempelvis bröd och kaffe.


  - I ett stort bageri som Pågens har vi god kontroll över hela bakningsprocessen och ser till att inte baka med för höga temperaturer för att på så sätt hålla nivåerna nere, säger Boel Lagerwall som är kommunikationschef på Pågen.


  Fullkornsbröd och rågbröd innehåller något högre halter akrylamid än ljust bröd, men då måste man komma ihåg att den samlade nyttan av att äta fullkorn är betydligt större än den eventuella risk som förekomsten av akrylamid innebär. Livsmedelsverkets råd att äta frukt, grönsaker, och i första hand fullkornsvarianter av spannmålsprodukter och bröd kvarstår (liksom råden att äta mindre av fetare produkter).


  2011-2012 gjorde Livsmedelsverket en riktad undersökning av 204 produkter på den svenska marknaden – kaffe, potatischips, pommes frites, grovt bröd, kex, kakor och frukostflingor. Resultatet visar att halterna varierar stort, både inom och mellan de olika livsmedelskategorierna. I de flesta livsmedelskategorier hittades akrylamidhalter över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU. Undersökningen visar att 34 procent av potatischipsen och 18 procent av det mjuka, grova brödet hade halter som låg över normalnivåerna.


  - Det betyder inte att man ska sluta äta grovt bröd, tvärtom bedömer vi att nyttan med fullkorn trots detta är större än risken. Däremot är det viktigt att företagen gör allt de kan för att sänka halterna, säger Leif Busk i Livsmedelsverkets pressmeddelande.


  Vi på Pågen jobbar löpande med att sänka halterna av akrylamid genom att hela tiden följa upp med egna tester, inte bara på de färdigbakade bröden utan hela vägen ner till den enskilda råvaran. Vi byter ut råvaror där vi ser att det behövs, vi jobbar med recepten och med våra ugnar så de håller en jämn temperatur och vi ser också till att jobba med att manuellt plocka bort de bröd som blivit lite för mörka i bakningen.


  För Livsmedelsverkets råd och rekommendationer om akrylamid, läs här: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/Fragor-och-svar-om-undersokningen-av-akrylamid/


  För pressmeddelandet och hela rapporten, läs här: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Fortfarande-hoga-halter-akrylamid-i-maten/

 • Kan jag få i mig akrylamid genom att äta bröd?

  Akrylamid är ingenting som tillsätts utan det bildas främst i kolhydratrik mat som hettas upp till höga temperaturer. Exempel på livsmedel med höga halter av akrylamid är potatischips, friterad potatis eller stekt potatis. Men det förekommer även i exempelvis bröd och kaffe.


  I ett stort bageri som Pågens har vi god kontroll över hela bakningsprocessen och ser till att inte baka med för höga temperaturer.


  Ljust bröd innehåller generellt sett låga nivåer av akrylamid, medan fullkornsbröd och rågbröd innehåller något högre halter, men då måste man komma ihåg att den samlade nyttan av att äta fullkorn är betydligt större än den eventuella risk som förekomsten av akrylamid innebär. Livsmedelsverkets råd att äta frukt, grönsaker, spannmålsprodukter och bröd kvarstår (liksom råden att äta mindre av fetare produkter).

 • Blir man tjock av bröd?

  Man går upp i vikt när man äter för mycket d v s får i sig mer energi än man gör av med. Bröd är ett baslivsmedel som vi bör äta till varje måltid i en övrigt balanserad kost. Tillsammans med en i övrigt allsidig kost ger det oss vårt dagliga behov av energi. Det vill säga, så mycket energi som vi beräknas förbruka under en dag.

 • Hur hittar jag ett gott och nyttigt bröd för min familj?

  Matbröd är ett gott och nyttigt livsmedel. I Produktguiden på vår hemsida kan du hitta de produkter som passar dig och din familj vid olika måltider på dagen. För varje produkt hittar du sedan information om näringsvärden och ingredienser.

 • Finns det några genmodifierade råvaror i Pågens produkter?

  Nej, Pågen använder inte några genmodifierade råvaror.

 • Innehåller Pågens produkter animaliskt fett?

  Pågen använder endast vegetabiliskt fett. Våra matbröd bakar vi med rapsolja. Gifflar och muffins innehåller oftast margarin där fettet är en blandning av palm-, raps- och ibland kokosfett.

 • Hur mycket bröd bör jag äta?

  Svenska Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter bröd till varje måltid. Tillsammans med en i övrigt allsidig kost ger detta oss vårt dagliga behov av energi.

 • Vad står Nyckelhålssymbolen för?

  Livsmedelsverkets symbol Nyckelhålet är ett hjälpmedel för att konsumenterna lättare ska kunna hitta de magra och fiberrika varorna. Nyckelhålsmärkningen framhåller generellt produkter med en låg halt av fett, salt och socker samt produkter med en hög halt av kostfiber. Väljer man nyckelhålsmärkta spannmålsprodukter så ökar fiberintaget. Du hittar information om vilken produkt som är nyckelhålsmärkt på respektive produkts sida och i den samlade översikten över nyckelhålsmärkta produkter.

Miljö

Råvaror & innehåll

 • Hur ser Pågen på slamgödsling av åkermark?

  Pågen är, precis som till exempel Naturskyddsföreningen, strikt emot slamgödsling och använder mjöl från vete och råg som vuxit på åkrar som enligt kontrakt inte gödslats med avloppsslam.

 • Hur ser Pågen på stråförkortningsmedel?

  Vi bakar aldrig med vete som har behandlats med stråförkortningsmedel, även om det är tillåtet i Sverige idag.

 • Använder Pågen palmolja i några produkter?

  Miljö- och samhällspåverkan från storskalig palmoljeproduktion har seglat upp som en stor fråga för livsmedelsbranschen och den ökade efterfrågan på palmolja har skett på bekostnad av värdefull tropiksskog. Det är inget vi på Pågen vill bidra till.


  Vi följer WWFs rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt. Vi är så klart också medlem i WWFs initiativ RSPO (Roundtable for sustainable palm oil) som ska främja en hållbar produktion av palmolja och har under 2016 gått över till att använda enbart certifierad palmolja från hållbara plantage, så kallade CSPO.


  En blandning av palmolja och rapsolja förekommer i våra produkter Gifflar Kanel, Skorpor och Finska Pågar. Det här lilla märket för certifierad, hållbar och segregerad palmolja hittar du på förpackningarna.


 • Jag är vegan - vilka produkter kan jag äta?

  Våra matbröd är bakade utan mjölk eller ägg. Några av våra kaffebröd och muffins är bakade med ägg och mjölk. Läs mer om de specifika produkterna under vårt "Sortiment" här på hemsidan.

 • Jag är diabetiker - vilka bröd från Pågen är lämpliga för mig?

  Fiberrika nyckelhålsmärkta bröd med en lägre sockerhalt är lämpliga. Individuella rekommendationer är svåra för oss att ge. Titta i näringsvärdesdeklarationen på förpackningen eller här på hemsidan för att avgöra om brödet är lämpligt för dig.

 • Bör jag undvika bröd som innehåller enzymer?

  Nej! Enzymer eller amylaser bryter ner stärkelse till sockerarter och finns naturligt i små mängder i spannmålskärnan. Amylaser tillsätts vid bakning för att brödet ska bli saftigare och få en bättre volym.

 • Varför använder man enzymer/amylaser när man bakar bröd?

  Amylaser finns naturligt i spannmålskärnan. Vid bakning tillsätter man sedan många år amylaser så att mjölets stärkelse bryts ner till sockerarter. På så sätt blir brödet saftigare och får en bättre volym.

 • Vad är enzymer?

  Enzymer är ett slags protein som finns i växter och djur, och som sätter igång processer utan att själva förbrukas. Spannmålskärnan innehåller flera enzymer som är aktiva då kärnan gror. Vid brödbakning används en sorts enzymer som kallas amylaser. De bidrar under bakningsprocessen till att brödet blir saftigare och får en bättre volym.

 • Använder ni konserveringsmedel i era matbröd?

  Nej, alla våra matbröd bakas utan konserveringsmedel. Brödens hållbarhet beror helt och hållet på god hygien i bagerierna.

 • Har ni en sammanställning av näringsvärden?

  På förpackningen till våra matbröd hittar du en näringsvärdesdeklaration där innehållet vad gäller energi, proteiner, kolhydrater, mättat fett, kostfiber, sockerarter och salter står angivet per 100 g produkt. Dessa näringsvärden finns även angivna här på hemsidan under respektive produkt.

 • Vad betyder E-nummer?

  Vissa ingredienser, nämligen tillsatser, har ett identitetsnummer, s.k. E-nummer. “E” talar om att EU (Europeiska Unionen) har godkänt tillsatsen. Numret är ett identifikationsnummer som EU utfärdat och som är specifikt för tillsatsen i fråga.

  Varje tillsats som används i livsmedel måste vara godkänd av Livsmedelsverket. Endast tillsatser som är av värde för dig som konsument eller som är nödvändiga för livsmedlets hantering blir godkända. Exempel på E-nummer är E450 och E500 som är två olika sorters bakpulver.

  Se även E-nummernyckeln på Livsmedelsverkets hemsida.

 • Varifrån kommer mjölet som ni använder i era produkter?

  I så stor utsträckning som möjligt köper vi all vår spannmål från lokala, svenska bönder, i närheten av vår egen kvarn - Lilla Harrie valskvarn - som i sin tur ligger nära bageriet. Lilla Harrie valskvarn maler i stort sett allt det vetemjöl och rågmjöl som ingår i våra produkter. Tack vare kvarnen har vi kontroll över hela kedjan från ax till bröd.

 • Vad menas med "osötat" bröd?

  ”Osötat” betyder att brödet inte är bakat med socker eller sirap för att nå sötare smak. Däremot kan en liten mängd sockerarter komma från andra ingredienser, exempelvis finns det naturligt i mjölet. Det finns också i ingredienser som malt eller vört. En viss del socker förbrukas under jäsningen och ett bröd räknas därför som osötat så länge man inte tillsätter mer socker än vad som förbrukas som jästnäring. Därför är det helt naturligt att ett osötat bröd innehåller 2-4 gram sockerarter per 100 gram. I Produktguiden på hemsidan hittar du vilka av våra produkter som är osötade.

 • Vad är emulgeringsmedel?

  Emulgeringsmedel är i grunden ett fett som gör det lättare att blanda olja med vatten. Pågen bakar enbart med vegetabiliskt emulgeringsmedel.

 • Bakar ni med kostfibret Inulin?

  Pågens produkter innehåller inte Inulin eller dess motsvarigheter. Vi bakar med ingredienser från spannmål som är en naturlig källa till kostfiber. De allra vanligaste är fullkornsmjöl, vetekli och klippt fullkornsråg. Vill du veta mer om vad ditt Pågen-bröd innehåller? Du hittar alla ingredienser på brödets förpackning och här på Pågens hemsida under respektive produkt.

Övrigt

 • Var i Europa hittar jag Pågens produkter?

  I våra nordiska grannländer finns större delen av vårt totala sortiment. I Tyskland hittar du delar av vårt brödsotiment som säljs på vissa kedjor. I de flesta europeiska länderna hittar du våra skorpor som säljs under varumärket Pågen Krisprolls och våra Gifflar som säljs på IKEAs varuhus.

Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.