Bra råvaror gör hela skillnaden

Om du gillar att laga mat vet du att bra råvaror gör stor skillnad på slutresultatet. Detsamma gäller för bakning. Därför bakar Pågen bröd av vete och råg som odlats i Sveriges bästa spannmålsområden i Skåne och Västergötland.

Mjöl från Skåne och Västergötland

– Det är inte vilket mjöl som helst som får lov att bakas till Pågens bröd, berättar Mikael Mattsson som är ansvarig för produktionen på Pågen.

Mjölet mals av svenskt vete och råg, framför allt från spannmålsområdena i Skåne och Västsverige, nära bagerierna i Malmö och Göteborg.

– Säden odlas av kontrakterade bönder för att vi ska veta exakt var spannmålen kommer ifrån, förklarar Mikael Mattsson. Flera av bönderna odlar till Pågen år efter år, vissa gårdar har faktiskt odlat åt oss i flera generationer.

Vetet och rågen mals i Pågens egna kvarnar. Den ena ligger i Lilla Harrie, mitt bland bördiga, skånska åkrar, bara ett par mil från bageriet i Malmö. Den andra kvarnen ligger alldeles i anslutning till bageriet i Göteborg. Här mals spannmål från västgötaslätten till mjöl av högsta kvalitet.

– Skåne och Västergötland är de bästa spannmålsområdena i Sverige, menar Mikael Mattsson. Tack vare att vi arbetar med kontrakterade bönder och har egna kvarnar har vi full kontroll över våra ingredienser, bokstavligen från ax till limpa.

Kallpressad rapsolja från Österlen

I Pågens Surdegsbröd finns en (inte så) hemlig ingrediens som ger bröden dess unika smak. De bakas nämligen med rapsolja.

– Och det ska vara kallpressad rapsolja från Gunnarshögs Gård, av raps från Österlen i Skåne, säger Mikael Mattsson.

Rapsolja innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av. Dessutom innehåller rapsolja det särskilt nyttiga omega-3-fettet som kroppen inte kan bilda själv.* Testa gärna själv att baka bröd med kallpressad rapsolja. Den har en naturligt gyllengul färg och härligt nötig smak som är väldigt god i bröd.

– Nyckeln till att baka goda bröd ligger i att välja sina råvaror med omsorg, förklarar Mikael Mattsson. Det gäller både för den passionerade hemmabagaren och för ett stort bageri som bakar bröd till hela svenska folket.

*Källa livsmedelsverket.se

Pågen Surdegsbröd bakas på svensk råg och vete från Skåne och Västergötland
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.