Bröd och hälsa

Bröd innehåller massor av nyttigheter. Att äta bröd till varje måltid är ett enkelt sätt att fylla på med energi, kostfibrer, vitaminer och mineraler.

Fullkorn

Fullkorn är spannmål som har kvar alla sina delar, inklusive skalet. Det kan vara som fin- eller grovmalet fullkornsmjöl, flingor, kross eller hela kärnor. Ett fullkornsbröd är det om det bakas så att minst 50% av torrvikten är fullkorn.

Fullkorn är bland annat bra eftersom:

  • Det innehåller mycket fibrer.
  • Det ger struktur och tuggmotstånd i brödet.
  • Det är en viktig källa för järn och B-vitaminer.
  • Påverkar blodsocker och kolesterol positivt
  • Kan minska risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar

Enligt tallriksmodellen bör du komplettera varje måltid med bröd och grönsaker. Ett enkelt sätt att hitta produkter med mycket fullkorn är att titta efter nyckelhålet.

Kostfiber

Kostfiber kallas de kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Kostfiber är nyttigt eftersom de ger en behaglig mättnadskänsla utan att tillföra kroppen någon energi.

  • Fibrer är bland annat bra för att:
  • Mage och tarmar ska fungera normalt
  • Ge mättnadskänsla
  • Mat med mycket fibrer gör att blodsockret stiger långsamt.

Fett

Fett är viktigt för att du ska kunna växa och må bra. Det är energirikt och bidrar till att bygga celler, hålla dig varm och bilda hormoner. I bakningen finns det många fördelar med fett. Det gör att bröd smakar bättre, får en jämnare struktur, smular mindre och håller sig färskt längre.

Bröd är även fettsnåla jämfört med många andra livsmedel, till exempel charkprodukter och en hel del mejeriprodukter.

Alla fetter innehåller en kombination av mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Till de produkter som vi bakar med olja använder vi till stor del rapsolja som är tillverkad av svenskodlad raps. Pågen använder aldrig vegetabiliska oljor eller fetter som innehåller transfetter eller som är härdade.

Vår syn på palmolja

Under de senaste åren har större efterfrågan på palmolja i världen gjort att regnskogar avverkats för att ge plats åt palmodlingar. Detta är inget vi på Pågen vill medverka till. Vi följer WWFs rekommendationer att inte bojkotta palmolja, eftersom den bidrar till försörjningen för många och är en resurssnål gröda om den odlas på rätt sätt.

Vi är medlemmar i WWFs initiativ RSPO (Roundtable for sustainable palm oil) som ska främja en hållbar produktion av palmolja och vi köper certifikat från GreenPalm för all den palmolja vi använder. Vår ambition är att så fort det går enbart använda segregerad certifierad palmolja, det vill säga vi ska kunna garantera att palmoljan är ansvarsfullt producerad.

Socker

Alla bröd innehåller en liten del socker. Socker finns naturligt i mjöl och i andra ingredienser som används vid bakning t.ex. sirap eller malt. Eftersom allt bröd innehåller sockerarter finns inga bröd som är helt sockerfria. Sockerartsmängden varierar från bröd till bröd, men generellt är den relativt låg jämfört med flera andra livsmedel.

Osötat bröd

Ett bröd räknas som osötat om det inte har tillsatts mer socker än vad som behövs för jästnäring och som därmed inte bidrar till någon söt smak på produkten. I ett osötat bröd har man alltså inte tillsatt socker för smakens skull. Men ett bröd kan aldrig vara sockerfritt då mjöl alltid innehåller sockerarter. Det är därför osötade bröd kan innehålla sockerarter i näringsdeklarationen men inte i ingrediensförteckningen.

Salt

Salt tillför bröd flera positiva egenskaper, som god smak och bättre volym. Saltet hjälper också till att öka brödets hållbarhet och lyfta fram andra smaker. När vi bakar tillsätter vi inte mer salt än nödvändigt.

Tillsatser och e-nummer

En livsmedelstillsats är ett ämne som används i mycket små mängder för att förbättra ett livsmedels näringsvärde eller förbättra livsmedlets hållbarhet, konsistens, färg eller smak. Vid bakning använder vi främst tillsatser för att påverka brödets konsistens och hållbarhet. Även vid bakning hemma, av framförallt bullar och kakor, använder du ofta tillsatser för att just förbättra konsistensen och öka hållbarheten.

E-nummer är detsamma som tillsatser och den inledande bokstaven “E” deklarerar att ämnet är godkänt av EU. Endast tillsatser som har ett värde för konsumenten och som är nödvändiga för livsmedlets hantering och säkerhet blir godkända. E-nummermärkningen finns till för din skull, så att du kan känna dig trygg med vad du äter.

Surdeg

Fördelarna med att baka bröd med surdeg är många. Surdegen utvecklar brödets arom, håller brödet saftigt och färskt längre samt ökar upptaget av nyttiga mineraler. Nästan alla våra bröd på Pågen bakas med surdeg eftersom bröden blir smakrika, saftiga och får ett inkråm som är relativt fast, vilket gör att de smular mindre. Surdegen bidrar dessutom naturligt till längre hållbarhet.

I våra bröd kompletterar surdegen övriga smaker väldigt bra. Vi har inget bröd i vårt sortiment där surdegen dominerar med sin syrliga smak. Vi är noga med att deklarera mängden surdeg på förpackningen, så att du ska kunna välja själv vad som passar dig.

Bröd innehåller massor av nyttigheter
Pågen använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Läs mer om cookies.