Alltid färskt – aldrig fryst

Bara färskt bröd smakar färskt. Därför är det inte så konstigt att det är vad de allra flesta vill ha på bordet. Och för oss är det en hjärtefråga att måna extra mycket om färskheten.

Pågens färska bröd levereras alltid direkt från ugnen, utan att ha varit frysta innan de når butikshyllan. Vi vet att ett bröd som inte varit fryst håller sig gott och saftigt längre. Det är bra för miljön. För när allt äts upp blir det inget onödigt svinn.

Kärnsund med mögelost och päron | Pågen

Bröd att njuta av

Få smaker kan mäta sig med den av färskt bröd. Ett saftigt, gott bröd som toppas med favoritpålägget är dessutom ett enkelt och smart sätt att fylla på med energi, fullkorn och andra nyttigheter över hela dagen.

Majoriteten av svenska konsumenter ser faktiskt brödet som en räddare i vardagen1. De flesta tycker också att ett påsförpackat bröd ska vara färskt när man köper det2, helst bakat samma dag. Vi håller med och därför bakar vi på natten och levererar färskt bröd till butikerna varje dag – så att du kan njuta lite mer.

En mindre del (2%) av våra produkter säljs via grossister till storhushåll som skolor och sjukhus. Dessa måste av logistiska skäl frysas, likaså produkter till marknaden i Norge.

1Brödinstitutet och United Minds 2020
2Vadis 2021

Läs mer om varför ett färskt bröd smakar mer

Mörkt bröd med bakdags etikett  | Pågen

Vårt färska bröd håller i många dagar

Vi tycker det är viktigt att våra bröd håller sig färska och goda till sista skivan. Därför bakar vi på natten och levererar färskt bröd varje dag runtom i landet. På alla sätt arbetar vi för att du ska kunna njuta av våra bröd i många dagar.

För att det ska vara lätt för dig att göra rätt val vid brödhyllan har vi en tydlig etikett som visar när brödet är bakat, att det inte har varit fryst och ett bäst-före-datum. Som konsument ska man kunna förvänta sig att ett bröd från Pågen håller sig färskt och gott i 8-11 dagar, medan ett bröd som varit fryst har en bäst-före-märkning med bara 5-7 dagar.

Rise-analyser1 visar att våra bröd håller sig saftiga längre tid än bröd som varit frysta och sedan tinats upp på väg till butikens brödhylla. Bröd som fryses och säljs upptinade har i regel ett annorlunda recept, med större mängd vatten. Den kemiska processen vid frysningen leder till att de torkar ut och möglar tidigare än bröd som inte varit frysta.

1Rise 2019

Pappa och flicka äter frukost  | Pågen

Färskt bröd är klimatsmart –  minskar svinnet

Även ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att vi levererar vårt bröd direkt från bageriet, utan att ta omvägen via frysen. Beräkningar visar att färskt bröd har cirka 20% lägre klimatavtryck än bröd som har varit fryst, eftersom en fryskedja innebär högre miljöbelastning.

En annan hållbarhetsaspekt är att ju färskare bröd du får med dig hem, desto mindre risk för att det slängs. Matsvinn är en av världens stora miljöfrågor idag och därför har vi stort fokus på att minska det. Vårt främsta bidrag är att erbjuda bröd som håller sig goda och färska länge och äts upp innan de blir onödigt svinn. Det är bra för klimatet.

Läs mer om hur vi arbetar för att motverka svinn

Levain i produktion  | Pågen

Kvalitet är nyckeln till lång färskhet 

För oss på Pågen är det en självklarhet att ett färskt bröd ska hålla sig gott och saftigt utan konserveringsmedel. Den långa färskheten uppnår vi istället helt naturligt genom höga krav på råvaror, ständiga kvalitetskontroller, mycket god hygien i bageriet och att vi aldrig fryser våra bröd.

Vi utvecklar ständigt våra recept och bakar de flesta av våra bröd med surdeg – ofta med vår egna levande råg- eller vetesurdeg. Det har en naturligt konserverande effekt på våra bröd. Vi månar också extra om att våra bröd ska hålla sig saftiga i många dagar. Löpande bedömer vi upplevd färskhet, smak och konsistens.

 

Sveriges största surdegsburk  | Pågen

Sveriges största surdegsburk

Surdeg har fantastiska egenskaper som förutom längre hållbarhet ger brödet rikare arom och en fastare, mindre smulig konsistens. Genom att kombinera olika surdegskulturer och mjölsorter kan vi utveckla och variera vårt brödsortiment för att du ska hitta den brödsort du söker.

Levande surdeg har varit en naturlig ingrediens i våra bröd ända sedan Pågen startade för över 140 år sedan. Idag har vi två typer av surdegar med särskiljande smak. En helt vetebaserad och en råg- och vetesurdeg vars bakteriekultur funnits med oss ända sedan 1960-talet.

Med en trygg surdegsförsörjning kan vi fortsätta baka goda, saftiga bröd med än mer surdeg och samtidigt bidra till minskat matsvinn. För att undvika onödiga transporter och minska importen, har vi byggt ut vår egen surdegstillverkning - Sveriges största surdegsburk.

Läs mer om surdeg

Ljust bröd med jalapeno och grillade kycklingbitar  | Pågen

Lita på dina sinnen

På Pågens bröd hittar du alltid bakdatum och bäst-före-datum, som anger hur länge brödet förväntas behålla sin kvalitet. Men glöm inte att lita på dina egna sinnen, titta, lukta och smaka på brödet innan du eventuellt slänger det. Många gånger är bröd goda och fullt ätbara även efter bäst-före-datumet. Och skulle det ha blivit torrt så finns det många goda saker du kan använda det till – som att göra krutonger eller smula ner brödet i en pesto. Mer inspiration hittar du på vår receptsida under #tillsistasmulan.

Till våra recept

När är brödet gammalt?

Om brödens hållbarhet

Visste du att bröd är både klimatsmart och bra för hälsan?

LÄS MER

När är brödet gammalt? Vad kan man göra med det då?

LÄS MER

Så förvarar du bäst ditt bröd för lång hållbarhet

LÄS MER